MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Mühendislik Fakültesi

İşletmede Mesleki Eğitim Programi (İme)

20/06/2019 15:33:41 - 10/08/2022 15:33:41 - 34069 Okunma

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM (İME) NEDİR?

İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İME), Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarda yapacakları işyeri eğitimleriyle ilgili uygulama esaslarını kapsamaktadır. Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü İşletmede Mesleki Eğitim Programı, lisans programında yer alan derslerini 7. yarıyıla kadar başarı ile tamamlamış öğrencilerin son dönemlerini sahada geçirerek alanlarında tecrübe kazanmaları için geliştirilen bir modeldir. Söz konusu eğitim programı Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hem sahayı tanımak hem de kariyer oluşturmak amacıyla geçici iş deneyimi sağlamak için pratik bir yoldur. Bu program, teorik bilgileri pratik becerilerle birleştirmenin yanı sıra, mühendis adayı öğrencilerin sektörde yürütülen projeler üzerinde çalışma, endüstri hakkında daha fazla bilgi edinme ve kendi alanlarında ilerlemek için gereken temel becerileri geliştirme fırsatı sunmaktadır.

Gıda Mühendisliği Bölümünde 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan ve 2023-2024 yılında Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümünde başlayacak olan İşletmede Mesleki Eğitim Programı’nın amacı, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin kendi seçecekleri alanların birinde uygulamalı olarak işletme deneyimini arttırmak, yapacakları işleri yakından izlemek, lisans eğitimi süresince öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya aktarma becerisi kazandırmak, diğer çalışanlar ile iletişim becerisini geliştirmek ve meslek etiğine saygılı olmayı öğretmektir. Derslerini tamamlamış olan mezun durumundaki Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, lisans programının 8.yarıyılında akademik takvime bağlı olarak derslerin başlamasından bitişine kadar olan sürede, uygulamalı mesleki eğitim kapsamında firmalarda çalışarak geçirirler. İME Program’ına kabul edilen öğrenciler belirtilen sürenin tamamını yerleştirildikleri firmada geçirmekte ve firmanın çalışma şartlarına tamamen uyarlar. Söz konusu program kesinlikle bir “STAJ” değildir, bu uygulamanın çok ötesinde mezun durumundaki öğrencilerin meslek sahibi olmalarını sağlayan en son aşama olarak tanımlanmaktadır. İşletmede Mesleki Eğitim Programı, üniversite-sanayi işbirliğinde önemli bir rol oynar. Firmalar ve Mühendislik Fakültesi arasındaki işbirliği ve eşgüdümü artırıcı olan bu uygulamanın “firma”, “öğrenci” ve “fakülte” olmak üzere 3 ayağı bulunur. Öğrenci İşletmede Mesleki Eğitim Programı’nın Önemi Program öğrencileri, üniversitede teorik olarak aldıkları eğitimleri, çalışacakları ilgili alanında uygulamalı olarak gerçekleştirme ve izleme imkânı bulacaktır. Bu doğrultuda öğrencilerin sektörü ve firmaları yakından tanıması da sağlanmış olmaktadır. Ayrıca mühendis adayı öğrenciler çalıştıkları firmadan belirli bir referans alarak avantajlı bir duruma gelmekte, uygulamanın sonucunda özgüveni yüksek ve yeterli donanımı elde etmiş olarak çalışma hayatına başlamaktadırlar. Mezun olduktan sonra yapacakları iş başvurularında, özellikle İME ile aynı kategorideki bir firmayı tercih ettiklerinde, tecrübe sahibi bir mühendis olarak bir adım öne çıkacaklardır.

FİRMALAR AÇISINDAN İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI' NIN ÖNEMİ

Firmaların İşletmede Mesleki Eğitim Programı’nın uygulanması kapsamındaki tek yükümlülüğü, program öğrencisinin işe devamlılığını takip etmek, dönem sonunda başarı durumunu değerlendirmek üzere bir sorumlu belirlemek ve ilgili alandaki bilgi, birikim ve tecrübelerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır. Diğer yandan, İşletmede Mesleki Eğitim Programı’nın, uygulandığı bölüm-fakülte-üniversiteye, öğrenciye ve aynı zamanda programın uygulandığı işletmeye birçok katkısı bulunmaktadır. İşletme açısından bakıldığında, firmalar mühendis adayı öğrencilere istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitim vererek bu doğrultuda nitelikli personel açığını önemli oranda gidereceklerdir. 4 aylık uygulama süresince mühendis adayını tanıma fırsatı bulan firmalar, ihtiyaç halinde program öğrencisi mezun olduğunda, kendi firmasında deneyim kazandırdığı tecrübe sahibi bir mühendisi işe alabilecektir. Tüm bunların yanı sıra, üniversite akademik personeli ile İME’yi uygulayan firmalar arasında işbirliği kuvvetlenerek, tüketici taleplerine yönelik çeşitli ürünlerin üretimi, sektörün sorunlarına yönelik pratik çözümler ile yeni ürün geliştirme gibi çalışmaların daha sağlam bir şekilde yürütülmesi sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda işletmeler, 4 ay gibi bir süre boyunca, mühendis adayı öğrencilerin vasıflı iş gücünden yararlanmış olacaklardır.

İME Yönerge

İME Kılavuz

İME Akış Diyagramı

İşletmede Mesleki Eğitim (iME) Formlar:

Mühendislik İME Talep Formu

Mühendislik İME Öğrenci İşletme Tercih Formu

Mühendislik İME Öğrenci Kabul Formu

Mühendislik İME İES Öğrenci Değerlendirme Formu

Mühendislik İME İzleme Sorumlusu Öğrenci Değerlendirme Formu

Mühendislik İME Sözleşme

Mühendislik İME Protokol

Mühendislik İME Öğrenci Beyan ve Taahhütnamesi

Mühendislik İME İşyeri Eğitim Raporu Hazırlama

ime klu

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.