MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Mühendislik Fakültesi

Üniversitemizde “3.trakya Ar-Ge Ve Teknoloji Proje Pazari Yarişmasi” Düzenlenmiştir

12/12/2019 10:48:36 - 13/12/2019 10:48:36 - 39268 Okunma

Üniversitemiz; Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı Yarışması”na ev sahipliği yaptı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Konferans Salonunda 11 Aralık 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilen yarışmanın açılış törenine;  Kırklareli Valisi Osman BİLGİN, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan KAPAĞAN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın KARAKOÇ, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, Prof. Dr. Meryem ÇAMUR, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner ILIK, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan ALTINTEL, Trakya Üniversiteler Birliği Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan MEŞE, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Dr. Ergül SÖYLEMEZOĞLU, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nden Dr. Evren İŞEN, kamu kurumlarının müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunulmasının ardından başlayan açılış töreninde konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN şunları söyledi:

“Trakya’nın ve Marmara’nın çeşitli yerlerinde Trakya Üniversiteler Birliği’ne bağlı üniversitelerden birbirinden değerli hocalarımız birbirinden farklı projelerini, tez çalışmalarını, fikirlerini gelip bize sunsunlar, beraber oturalım, tartışalım ve kendi çalışmalarını Trakya’ya, Türkiye’ye açalım. Bu projeleri kendi illerindeki sanayici ile buluşturalım veya yaşadığı şehrin sorunlarına çözüm noktasında katkı sağlasın diye bir nevi platform oluşturalım dedik. Bu platform sayesinde ulaşılamayana ulaşalım, görülmeyeni gösterelim, kenarda köşede kalmış değerli fikirler varsa onları diğer kurum ve kişilerle buluşturalım istedik. Böylece ortak aklı bir araya getirelim diye bu projeleri yapıyoruz. Tabi bu işin bir de mutfak kısmı var. Mutfak kısmı yaklaşık 6 aylık bir süreci kapsıyor.  Bu süreçte sisteme 55 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projeler oluşturulan heyet tarafından detaylı şekilde incelendi, araştırıldı ve bu projelerin arasından ilk 10’a girecek projeler belirlendi. Bugün burada da jüri değerlendirilmesi sonucu ilk 5’e girecek projeler belli olacak. Tüm projeler bizim için çok değerli. İnşallah diğer projeleri de önümüzdeki yıllarda görmeye ve kabul etmeye çalışacağız.”

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Pazarı”nın Trakya Üniversiteler Birliği’nin birlikte daha güçlü olma prensibiyle oluşturulan bir platform olduğunu ifade etti.

Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da konuşmasında Trakya Üniversiteler Birliği’nin 2012 yılında bölge üniversitelerinin katılımıyla kurulan bir birlik olduğunu söyledi. Birlik bünyesinde 2019 yılında 19 ortak etkinlik düzenlendiğini kaydeden Prof. Dr. TABAKOĞLU, 2020 yılı için planlanan etkinliklere değinerek; “Pek çok etkinliğimizi uluslararası düzeyde yapıyoruz. Hangi konuda ihtiyaç varsa güçlerimizi birleştiriyoruz. Trakya Üniversiteler Birliği’nin şu an Türkiye’de en iyi çalışan Üniversiteler birliği olduğunu gururla söylemek istiyorum. Ar-Ge ve Teknoloji bizim eksik olduğumuz alanlardı. Fakat biz çok genç bir nüfusa sahibiz. Türkiye’de 7 milyon 700 bin üniversite öğrencisi var. Her gencin aklında bir fikir var. Onları yetiştiren hocalarımızı da düşündüğümüzde büyük bir potansiyele sahibiz. Bizler farklı düşünmeyi, bilimsel konularda derinleşmeyi, bilginin sınırlarında dolaşmayı ve farklı ne yapabilirim diye düşünmeyi öğretebilirsek Türkiye’nin önüne kimsenin geçemeyeceğini düşünüyorum. Bu, bir kültür ve görerek öğrenme meselesidir. İşte bu hususta bizim hazırladığımız proje pazarı buna hizmet etmektedir” diye konuştu.

‘Günümüzde Ar-Ge ve teknoloji çok önemli’

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ise gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı”nın ilkini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde ikincisini Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirdiklerini belirterek; “Etkinliğin üçüncüsünü Kırklareli Üniversitesi’nde gerçekleştiriyor olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitelerin çok önemli görevleri ve misyonu var. Çocukluğumda doğduğum kentte bir otomobil fabrikası kurulduğunda bir tartışma başlamıştı. Bu tartışmayı sonlandırmak için tarlaların bu fabrikanın kurulması amacıyla tahsis edilmesinde kolaylaştırıcı olması için o zaman ‘3 - 4 kamyon patates bir otomobil ediyor’ dediler. O otomobil fabrikası böyle kuruldu ve bugün o fabrika en çok ihracat yapan otomobil fabrikası. Klasik yöntemlerle tarlada üretilen bir ürünle teknolojiyle üretilen bir ürün arasında kıyaslama yaptığımızda her ikisinde de artık teknoloji ve yazılımı görmemiz mümkün. Bunlar olmazsa yeni ürünler geliştirilemez ve katma değeri arttırılamaz. Günümüzde borsalarda teknoloji şirketleri artık üst sıralarda. Öncesinde otomobil firmaları değerliydi. Kullandığınız otomobillerde de teknoloji ve yazılım kullanmazsanız uygun pazar bulamazsınız. Bu sebeple Ar-Ge ve teknoloji çok önemli.

Bugün burada etkinliğimiz ile ilgili birkaç önerim olacak. Süreklilik ve kalıcılığı arttırmak amacıyla ödül miktarı arttırılmalı ve proje çağrısı daha çok tabana yaymalı. Sanayide var olan araştırma potansiyelinin de buraya katılması gerekiyor. Aynı zamanda bu platformun yazılım tarafının da geliştirilmesi kanaatindeyim. Bizim hedef kitlemiz öğrenciler, sanayiciler ve akademisyenler. Beş güzide Üniversitenin katılımıyla oluşturulan bu platformda amacımız Üniversite-Sanayi İşbirliğine katkı sağlamak. Burada Üniversite-Sanayi İşbirliğine katkı sunacak bir modeli de ortaya koymamız gerekiyor. Biz, Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ticarileştirme konusunda yardımcı oluyoruz. Ticarileştirme ve lisanslama üzerine de çalışılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.  

‘İnsan kaynağı kaynakların en değerlisidir’

Programın son konuşmasını Kırklareli Valisi Sayın Osman BİLGİN yaptı. BİLGİN konuşmasında şunları söyledi:

“Ülkemizin öğrenci sayısı genel olarak 26 milyonu buluyor. Bunun 8 milyonu yükseköğretimde yer alıyor. Ülkemiz tarımdan sanayi toplumuna dönüşüyor. Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. 30 yıl önce Teknoloji alanında adımız okunmazken bugün teknoloji üretir hale geldik. Son 10 yılda yeni üniversitelerin kurulması ile birlikte buralarda genç beyinlerin fikirleri, buluşlara ve yeni teknolojilere dönüşüyor. İnsan kaynağı kaynakların en değerlisidir. Gelişim, değişim, yenilik çağımızın bir gerçeği. Hepimiz bu yeniliklere katkıda bulunarak ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacağız. Burada fikirlerin, projelerin ticarileşmesi çok önemli. Önümüzdeki dönemde ticarileşme desteklerinin daha artması için Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu olarak daha fazla destek vereceğiz. Bu yarışmanın Türkiye’ye bölgesel olarak yapılmasından dolayı örnek olacağını düşünüyorum. Ülkemizde beş tane üniversitenin bir araya gelerek organizasyon yaptığına şahit olmadım. Bu etkinliği düzenleyen Kalkınma Ajansımızın değerli Genel Sekreterine, ev sahipliğinden dolayı Kırklareli Üniversitesi’ne ve Trakya Üniversiteler Birliği’ne katkılarından dolayı teşekkür ediyorum ve projelerin yeni adımlara vesile olmasını diliyorum”

10 Finalist Sunumlarını Yaptı

3.Trakya Proje Pazarı Yarışması’nda 55 proje arasında projeleri ilk 10’a kalan finalistler projelerini jüri üyelerine ve katılımcılara sundular. İlk 10’a kalan finalistlerin 5 tanesi Trakya Üniversitesi’nden, 3 tanesi Kırklareli Üniversitesi’nden, 2 tanesi ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden yarışmaya katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk 5’e girmeye hak kazanan proje sahiplerine Trakya Kalkınma Ajansı tarafından “Ticarileştirme Desteği” kapsamında para ödülleri verildi. Yarışma sonucunda birincilik ödülü olan 25.000 TL’yi almaya hak kazanan “Akıllı Cam Üretimi İçin Sprey Kaplama Cihazı Geliştirilmesi” isimli projesiyle Çanakkale Üniversitesinden Yunuscan KURBAN, ikincilik ödülü olan 20.000 TL “UVIR Işınları Kombinasyonu Kullanarak Görev Simülasyonu ile Gıda Kurutma Makinesi Üretimi” isimli projesiyle Trakya Üniversitesi’nden Murat TÜRKYILMAZ, üçüncülük ödülü olan 15.000 TL “Seramik Dolgulu Poliüretanın Elyaf Yüzeye Kompoze Edilmesiyle Zırh Üretimi” projesiyle Trakya Üniversitesi’nden Cenk MISIRLI”, dördüncülük ödülü 10.000 TL “Vıp (Very Important Pharmacogene) Tanı Kiti” isimli projesiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Özlem EROL TINAZTEPE, beşincilik ödülü olan 5000 TL ise “Bulut Tabanlı Sanal Gerçeklik Seti: Evreni Keşfet” projesinin sahibi Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencisi Kağan AYTEN’e verildi.

Yarışma, İlk 10’a giren finalistlerle protokol üyelerinin toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

 

3.Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı

Facebook Twitter Google Plus
ÜNİVERSİTEMİZDE 3.TRAKYA AR-GE VE TEKNOLOJİ PROJE PAZARI YARIŞMASI DÜZENLENDİ.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.